O vremenski postaji Solkan

Vremenska postaja beleži podatke od marca 2016. Postavljena je ob stavbi podjetja Instrumentation Technologies, ki se nahaja v industrijski coni Solkan. Nameščena je ob rob stavbe na višini približno 10 metrov od tal in približno 2 metra nad robom. Izpostavljena je vetru z vseh strani, sonce jo obseva cel dan. V poletnem času sonce posije približno 1 uro po dejanskem vzhodu, zahodna stran pa nima geografskih ovir.

Vremenska postaja - senzorji

Vantage Vue

Vremenska postaja - opis

Znamka postaje je Davis Vantage Vue, ki je okrnjena verzija hobi pol-profesionalne postaje Vantage Pro 2. Posebnost (in hkrati tudi pomanjkljivost) je, da ima vse senzorje združene: temperatura, vlažnost, tlak, smer in hitrost vetra ter padavine. Prednost je enostavna montaža ter kompaktnost, pomanjkljivost pa, da se senzorjev ne da ločiti. Senzor za temperaturo bi po pravilih moral biti nameščen v vremenski hišici 2 metra nad travnato površino.

Ker je na lokaciji skoraj vedno prepišno in se hladen zrak zjutraj ne "useda" k tlom, je pogrešek izmerka temperature zaradi višine lahko zanemarljiv. Davis postaje imajo kvaliteten ščit za temperaturni senzor, tako da tudi v poletnem času ne prihaja do pregrevanja in posledično previsokih izmerkov temperature.

Hitrost in smer vetra sta osvežena v 2,5 sekundnih intervalih, ostali podatki pa v intervalih nekje do 1 minute. Postaja nima senzorja za sončno obsevanje in UV indeks.

Pogled proti severu

Pogled proti severu

Pogled proti vzhodu

Pogled proti vzhodu

Pogled proti jugu

Pogled proti jugu

Pogled proti zahodu

Pogled proti zahodu

Senzor za sončno obsevanje in UV indeks

Če postaja vsebuje senzor za merjenje sončnega obsevanja, se da približno določiti trenutno stanje neba. Za to potrebujemo trenutno vrednost obsevanja (W/m2) ter teoretični maksimum za obsevanje na določeni geografski legi. Maksimum se spreminja skozi letne čase in je specifičen za izbrano lokacijo. Poleti je tako maksimum okrog 1000 W/m2, pozimi pa manj kot 500 W/m2.

Glavna Davis Vantage Vue vremenska postaja ne vsebuje senzorja za sončno obsevanje. Leta 2022 sem enostavno merjenje sončnega obsevanja (s kozarčkom) zamenjal s senzorji WeatherFlow (Sky), ki poleg osvetljenosti (lux) meri tudi UV indeks. WeatherFlow surove podatke o osvetljenosti in UV indeksu primerno uteži in kalibrira, da je izhodna vrednost sončnega obsevanja podana v W/m2 in UV indeks smiseln. WeatherFlow Sky vključuje tudi ultrazvočni merilnik hitrosti in smeri vetra. Ti podatki so uporabljeni za kontrolo podatkov s postaje Davis.

Preračun za približek obsevanja izvaja skripta vsako minuto, hkrati pa primerja vrednost z maksimalno teoretično za čas v dnevu. Iz njune razlike tako lahko oceni, ali je nebo jasno, delno oblačno ali oblačno. Preračun izvaja med sončnih vzhodom in zahodom.

Merjenje osvetljenosti in UV indeksa

Merilnik WeatherFlow Sky

Detektor za razelektritve

Detektor za strele

Zaznavanje razelektritev - strel

Detektor za razelektritve uporablja Franklinov čip AS3935. Čeprav obstaja precej različic že sestavljenih detektorjev (čip in periferija, antena, priključki), je trenutno najboljši iz podjetja Playingwithfusion. Detektor vsebuje popolne informacije za pravilno nastavitev kondenzatorja (pomembno za umerjanje antene) ter tudi dobro izvorno kodo za Raspberry Pi in Arduino. Detektor je v naši konfiguraciji povezan na Arduino Nano, vse skupaj pa je zaprto v običajni odtočni cevi. Nameščen je na ograji, napajanje pa zagotavlja Raspberry Pi (verzija 1...), ki podatke iz Arduina zbira v bazi. Zabeleženi so podatki o času, približni jakosti in približni oddaljenosti vsake razelektritve.

Po specifikacijah naj bi detektor zaznaval razelektritve v radiju do 40 km. V praksi so razdalje še večje, vendar izraziteje v zahodni smeri. Tipično začne detektor beležiti razelektritve, ko so nevihte nad Vidmom, med Palmanovo in Portogruarom, beleži tudi nevihte pod Matajurjem in zahodneje. Proti severu je domet krajši in ne seže do Tolmina, proti vzhodu pa so bile zaznane razelektritve med nevihtami nad Rebernicami.

Vsenebna kamera

Vsenebna kamera ("Allsky") je bila postavljena v maju 2023. Sistem vsebuje Raspberry Pi4, RPiHQ kamero in 1.55 mm fisheye lečo s 180° vidnim kotom. Vse komponente so zaprte v IP65 dozo, nad lečo pa je namenska zaščitna kupola iz kvalitetne plastične mase, odporne na UV in z majhnim popačenjem.

Programska oprema je odprtokodna. Parametri za zajem slike so prilagojeni trenutnim razmeram. Preden je slika objavljena, jo algoritem preveri. Če je presvetla ali pretemna, je izločena. Parametri za naslednjo sliko pa ustrezno popravljeni. Pri izdelavi nočnih slik je lahko čas odprte zaslonke dolg do 60 sekund. Vsako jutro, okrog sončnega vzhoda, se generira hitri posnetek (timelapse) nočnih posnetkov.

Vsenebna kamera

Vsenebna kamera